Monday, November 3, 2008

ariu dhe dhelpra


” E pandehur, te kane pare
drejt kotecit duke ngare
nje kerriç e nje gomar.
me nje fjale , dy deshmitare…
Ç’ke te thuash me ne fund?”
dhe ariu putren tund.

“S’e mohoj , eshte e vertete
qe me pane ata dy vete.
Mirepo une , ne me latë,
do te sillja ne gjykate
nja dyqind qe s’me kane pare…
Apo jo , zoti gjyqtar? ”

Nga Ferit Lamaj

Saturday, November 1, 2008

Majmuni piktor


HISTORIA E NJË MAJMUNI QË VENDOSI TË BËHEJ PIKTOR

Majmuni, me ngjyra e penel në dorë,
vendosi që të bëhej piktor.

E që të dukej tamam artist,
vuri një beretë e u krekos një çikë.

E gjeti papritur te këmbët, përdhe,
syze dielli me xhamat kafe.

Syzet i vuri në sy edhe pa
pyllin me drurë, me zogj e gjithçka.

Pylli i gjelbër tani kafe iu duk,
Kafe dhe përroi e burimit në çukë.

Kafe çdo lule dhe ylberi me ngjyra,
Kafe çdo re, kafe tërë natyra.

Kuptohet ç’piktura do të bënte ai
Kur shihte vetëm një ngjyrë me sy.

Natyra ka ngjyrat e saj të pafund,
”Hiqi syzat e tua, majmun!”

MOIKOM ZEQO
(Nga ”Syri” – Biblioteka e Fatosit)